Ida Monrad Graunbøl, digtroman, Menneskedyret
Portrætbillede af forfatter Ida Monrad GraunbølIda monrad graunbøl, MenneskedyretIda monrad graunbøl, MenneskedyretIda monrad graunbøl, MenneskedyretIda monrad graunbøl, Menneskedyret, klima, øko, klimatilbudIda monrad graunbøl, Menneskedyret
Ida Monrad Graunbøl: Menneskedyret

199,00 kr.

Menneskedyret. 172 sider. Paperback med flapper. Udk. 7. maj 2018.

Litteratursiden: “Poetisk og potent digtroman om kærlighed, ensomhed, og om hvor svært det kan være at skabe relationer. I et miks af realisme, poetisk sprog og metaforer nedbryder Ida Monrad Graunbøl grænsen mellem mennesker og dyre-/planteriget. (…) Forfatteren har en særlig fornemmelse for detaljerne i sproget. Der er noget sensibelt og enkelt i Graunbøls sprog, men også noget komplekst og intelligent.”

Dagbladenes Bureau, Bjørn Themsen: “Vidunderligt absurd. (…) Menneskedyret er en original bog, som jeg varmt kan anbefale”

Lektørudtalelse: “Ambitiøs roman, der finder sin energi i sproglegen og overskridelsen af grænser”

Modspor:  “Gennem et begavet brug af sproglige virkemidler og metaforer viser Graunbøl den afstandsløse relation mellem dyr og mennesket (…) Derfor vil jeg uden tvivl anbefale Menneskedyret, hvis man er til en lidt anderledes, men også dyb og velskrevet roman om ensomhed og kærlighed.”

Litteraturformidleren: “Særligt vil jeg rose Ida Monrad Graunbøl for at skrive en sanselighed fortælling frem, så man kan mærke, smage, dufte fortællingen (…). Det tog en del sider før romanen vandt ind på mig, men det gjorde den, og den har uden tvivl efterladt sig spor i min bevidsthed.”

Den smalle bog: “en inciterende læsning. Begavet, tænksomt og med en spøjs humor”

Digtromanen Menneskedyret

En poetisk, sanselig og legende roman om Anna, der en dag flytter ind i sit klædeskab, efter en flok surikater indtager hendes lejlighed. Romanen krydser mellem prosa, digte og breve, mellem fortid og nutid, mellem Sverige, Danmark og Spanien, mellem dyr og mennesker. En forunderlig og smuk knopskydningsroman, hvor læseren følger Annas skæve vej ud af et brudt forhold.

IDA MONRAD GRAUNBØL (f. 1981) er digter og forfatter og debuterede i 2016 med digtdramaet B til piraten på Asger Schnacks Forlag. Menneskedyret er hendes første roman og støttet af Statens Kunstfond. Ida Monrad Graunbøl har selv boet de steder, som romanen beskriver, i Danmark, Sverige og Spanien, og hun modtog sidste år et rejselegat til research i den spanske by Huesca.

“Graunbøl viser, hvor hybridtekstskabet skal stå. (…) B til piraten er lyrisk dramatik og dramatisk lyrik, vemodig realisme svøbt i surrealistisk sprogdragt. Og som læser er jeg begejstret.”  Standart, Rasmus Hastrup

UDDRAG FRA MENNESKEDYRET

“Da jeg som barn lå i sengen og var syg, så jeg på fugle og tigre. Tigre hører ikke til i den danske flora og fauna, og da slet ikke i en provinsby, men når jeg lå i sengen, listede de rundt om mig. Nogle af dem hoppede ud ad vinduet og fangede svalerne på telefonpælene.

Fugle er ikke farlige, fortalte mine forældre mig, mens jeg pegede på tigrene. Når feberen faldt, blev tigrene til papir. Når feberen steg, så jeg deres kløer og tænder. Det værste var, at de kunne tale, men for det meste listede de, tyssede og klirrede med porcelæn. Når jeg, menneskeungen, var rask igen, råbte vi højt og inderligt, mig og tigrene.”

Forsideillustration Mette Norrie. Omslag Rakel Thorning-Vater