14. juli 2023
Repremiere #6: Pia Juul Asterisk & Avuncular

Repremiere #6: Pia Juul Asterisk & Avuncular

Jeg læser mig igennem mine huller i Pia Juuls forfatterskab og har nu med fryd læst ‘Asterisk‘ og ‘Avuncular‘, som ud over begyndelsesbogstavet ikke umiddelbart har meget til fælles, og så dog: Den særegne Juulske klukkende klogskab bor i dem begge.

Avuncular, onkelagtige tekster

Avuncular, onkelagtige tekster’ udkom oprindeligt i 2014 på Tiderne Skifter og blev genudgivet på Asger Schnacks Forlag i 2021. Bogen består af digte (fx den her linje: “Erantissens gule skrig i solen, dens vidtåbne mund”, åh!), prosatekster og ikke mindst det geniale “onkel-leksikon” (bl.a.: “I min bog vinder den der vil danse.” Ja!) plus et afsluttende langdigt, som er så godt, at det kunne være sin egen bog.

Som Lilian Munk Rösing så præcist skrev i sin 5 hjertede anmeldelse i Politiken: “Poesi, der efterlader læseren med sug i mave, stik i hjerte, tunge i kind og latter i strube.”

Og i Jyllands-Posten lød det: Anfægtende, morsom, koket og uafviselig ★★★★★ 

Asterisk

Asterisk‘ fra 2018 indeholder essayistiske tekster, taler m.v. fra perioden 1991-2017, og det er formidabelt. Pia Juul kan transportere en med lynets hast til et helt andet sted, som om jeg pludselig er på side 100 af en roman og er helt opslugt. Så sidder jeg der i toget kun med russisktalende og prøver at komme til Vilnius. Når den korte tekst slutter, ønsker jeg, at det havde været en hel bog, ligesom jeg ville ønske, at Pia Juul havde fået et helt liv.

Få ALLE Pia Juuls bøger med 40 % rabat den næste uge – hele 15 styk. Find dem her.

Kh Christel

OM REPREMIERE

Jeg genlæser eller nylæser bøger udgivet på Asger Schnacks Forlag, som jeg har overtaget på Ekbátana 1. januar 2023. Følg med og bliv opdateret på de litterære skatte, og få tilbud på bøgerne i deres repremiereuge. Hav tålmodighed, det kan godt tage lidt tid, før jeg har læst de mange gode bøger!

NB. Tilbuddet udløber fredag d. 21.07 kl. 23.59