19. juni 2023
Forening for Boghaandværk: ‘Diplom for påskønnelse af godt bogarbejde’ 2023

I torsdags skete det utrolige, at jeg modtog ‘Diplom for påskønnelse af godt bogarbejde’ af Forening for Boghaandværk til prisfest for Årets Bedste Bogarbejde 2023 i Den Sorte Diamant

Her er formand Christian Kaabers rørende motivering og derefter min korte, men hvert-et-ord-følte-og-let-blankøjede tale, hvor jeg først bad Christian om at trække et digt fra spillekortene – det blev Ruder 9 af Jens Carl Sanderhoff, næsten synsk trukket!

Formand Christian Kaabers tale

“Jeg er meget glad for på Forening for Boghaandværks vegne at hædre en ægte ildsjæl. Christel Sunesen har nu i ti år drevet Forlaget Ekbátana, som nu indtager en meget væsentlig plads blandt det, vi kærligt og anerkendende omtaler som mikroforlag.

Kære Christel: Du har bogstavelig taget skabt flere af forlagets mange bøger med egne hænder, og med kreativitet og idérigdom har du udforsket og udfordret den fysiske bogs muligheder. De tidligste udgivelser fra Forlaget Ekbátana er for længst blevet eftertragtede samlerobjekter. Samtidig har du opbygget et imponerende og støt voksende bagkatalog, der rummer værker af helt nye navne og af flere af Danmarks mest anerkendte ældre lyrikere. Det understreger, hvilken afgørende rolle mikroforlagene, ikke mindst dit, spiller for dansk litteratur.

Forlagets navn henviser i øvrigt til den oldpersiske by Ekbátana, som Sophus Claussen udødeliggjorde på dansk. Byens navn betyder ”sammenkomststedet”. Det navn lever dit forlag fuldt ud op til. Og sammenkomststed er der også over den digitale platform Mikrofest, som du er medstifter af, blandt andet sammen med dit livs Lars Emil, og over den årligt tilbagevendende Lille Bogdag, som udgør den mest vidunderlige messe og markedsplads for alle de herligheder, mikroforlagene byder ud.

Smukke bøger, stor litteratur og en fuldstændig smittende glæde ved begge dele. Det vil vi gerne hædre og sige tak for med Forening for Boghaandværks diplom.

Hjertelig til lykke. “

Min tale

“Tusind tak for den her anerkendelse, Forening for Boghaandværk er en helt unik og legendarisk institution – jeg mener: Siden 1888 har I værnet om godt boghåndværk. Jeg har kun haft mit forlag Ekbátana siden 2013 og har altså nu i 10 år prøvet at lære bogarbejdet. Der er stadig enormt meget jeg ikke ved, men det er jo også det fantastiske ved det hele.

Og når jeg støder på en mur — og det gør jeg tit! — er der alle de andre kollegaer og venner fra mikroforlagene til at hjælpe. Langt det meste bogarbejde er jo netop bogsamarbejde.

Ekbátana og alle de andre ting, jeg laver med litteraturen, handler om at bringe vores verden frem på nye måder, så vi kan se den fra overraskende vinkler og blive forundret og måske en lille smule klogere og kærligere. Jeg elsker, hvordan genrelegen kan få os til at se nyt, fx hvordan man kan sætte digte på et sæt spillekort og pludselig læser alle mulige, der normalt ikke læser digte, højt for hinanden i sommerhuset, på stranden, på baren – og nu til slut her i Dronningesalen:

Ruder 9:

Højt oppe de fly

drømmene benytter”

& kæmpetillykke til alle de andre modtagere – for fan hvor er der meget godt boghåndværk derude, den fysiske bog er ingenlunde truet. Kh Christel

Fotos: Karsten Bundgaard