Eske K. mathiesen,foto
29. april 2023
Repremiere #5: Eske K. Mathiesen

Repremiere #5: Eske K. Mathiesen

I dag ville Eske K. Mathiesen (1944-2021) være fyldt 79 år. Jeg opdagede hans forfatterskab sent, nok først med Asger Schnacks udgivelser af hans “Udvalgte digte” (2014) og “Samlede digte” (2015, i kassette) og cementeret aldeles, da han læste frydefuldt op til Lille Bogdag i 2015.

Lykkeligherligt fortabt

Når man først har opdaget Eske K. Mathiesen, er man lykkeligherligt fortabt og bliver en del af den hob, der med stjerneskud i øjnene prøver at overbevise ALLE om, at de ikke kan leve uden hans digte. Således var digtsamlingen “Omveje” (2020) en bog, jeg skulle læse med det samme, som en hypet Netflix-serie, og heldigvis kan den læses igen og igen, for hør bare her:

I dag var flagspætten helt vild, begyndte

dagen med at hakke hul på

den blå aprilhimmel, fløj resten af dagen

forvirret rundt

med blåt træsmuld i øjnene.

Over 60 digtsamlinger

At Eske K. Mathiesen med sine over 60 digtsamlinger i mere end 40 år ikke har fået opkaldt en vej, en park, en by (oh, at bo i Eske!) efter sig, er mig ubegribeligt. Som Lars Bukdahl også skrev ved udgivelsen af “Udvalgte digte”: “Jeg er den, der anbefaler det læsende danske folk at gøre Eske K. Mathiesen populær omsider, hans eklatante fremragendehed har været en hemmelighed længe nok, frem i lyset med ham, han skal ikke gå dér og forsvinde.”

Anbefalinger af Eske K. Mathiesen

Hvis du har Eske K. Mathiesen til gode, vil jeg anbefale at begynde med “Udvalgte digte” (genialt udvalg, simpelthen), så bevæge dig ad “Omveje“, og så ved jeg, at du ikke kan lade være med at opsøge “Samlede digte” og alle hans andre små, men altid store bøger.

Få alle hans digtsamlinger med 40 % rabat den næste uge – et komplet sæt som på billedet kan fås for kun 615 kr. (normalt 1.025 kr.). Find alle bøgerne her.

Kh Christel

PS. Anbefaling: Herman & Frudit udgiver i dag digtsamlingen “Akvareller” med 25 af hans efterladte digte. Find den her.

Om Repremiere

Jeg genlæser eller nylæser bøger udgivet på Asger Schnacks Forlag, som jeg har overtaget på Ekbátana 1. januar 2023. Følg med og bliv opdateret på de litterære skatte, og få tilbud på bøgerne i deres repremiereuge. Hav tålmodighed, det kan godt tage lidt tid, før jeg har læst de mange gode bøger!